Na de begin meditatie laat ik mijn studenten een intentie zetten. In dit blog leg ik uit wat een intentie is, waarom we er 1 zetten en hoe je een goede intentie formuleert.
Als je intentie opzoekt in het woordenboek staat er: ‘aspiratie’, ‘voornemen’, ‘opzet’, ‘doel’.
Waarom zetten we een intentie?
We hebben de neiging om te doemdenken, uit te gaan van onze eigen tekortkomingen of mogelijke beren op de weg. Regelmatig hoor ik zinnen als ‘dat kan ik toch niet’, ‘een ander is beter daarin dan ik’, ‘dat gaat waarschijnlijk toch nooit lukken’.
Ik betrap mezelf ook regelmatig op dit soort gedachten. Het is op zo’n moment belangrijk dat je inziet dat dit een gedachte is en zeker geen waarheid.
Echter zijn bij veel mensen deze gedachten zo sterk, dat ze dat wat ze echt leuk lijkt, door deze gedachten niet durven te proberen.
Maar waarom is het zetten van een intentie dan zo belangrijk? Wat lost het op?
Ken je iemand die zijn doel behaald heeft terwijl hij er vanuit ging dat het niets zou worden? Nee.
Mensen die welk doel dan ook nastreven, al is het een wedstrijd winnen, een succesvol bedrijf starten of een leuke & betrokken moeder zijn, zullen geloven in hun eigen kunnen.
Zorg ervoor dat je een positieve focus cultiveert.
In management trainingen wordt vaak gezegd dat wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook in dit geval; focus is aandacht en je zult merken dat dat waar je positieve focus voor hebt, zal groeien. Je trekt aan waar je mee bezig bent, of dat nu bewust of onbewust is.
Hoe zetten we een intentie?
Een intentie geeft dus een positieve mindset, focus en kracht.
En nu concreet. Hoe zet je een goede intentie?
Een intentie is een persoonlijk positief woord of zinnetje, geformuleerd in de tegenwoordige tijd.
Je neemt een moment om jezelf af te vragen wat je op dit moment toe wilt laten in je leven en formuleert het vervolgens alsof het al zo is.
Wil je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd, zeg dan niet
“Ik wil niet meer onrustig zijn” maar: “Ik ben rustig”.
Op een rijtje:
Positief: Vermijd woorden als ‘geen’ of ‘niet’
Persoonlijk: de intentie gaat over JOU, niet over een ander
Tegenwoordige tijd: Niet ‘ik wil’ maar ‘ik ben/heb’
De ervaring van een yoga les kan veranderen met een andere intentie. Zo zal de les anders aanvoelen als je als intentie ‘ik accepteer mijn grenzen’ of ‘ik ben moedig’ gebruikt. Experimenteer eens met het zetten van intenties, voor de yoga les, maar ook in het dagelijkse leven.